Jídla
Nejznámějšími pochotkami jsou bezpochyby musaká(s) (lilkový nákyp s mletým masem a bešamelovou omáčkou, někdy i bramborami), gýros (vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso opékané na svislém otočném rožni, postupně odkrajované; podává se v obilné placce, které se říká “pita” nebo s hranolky a oblohou na talíři), suvláki (řecký špíz: na jehle nebo špejli grilované vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso), z předkrmů tzatzíki (jogurtová pasta s okurkou a česnekem, popř. s trochou kopru) a choriátiki (řecký salát: čerstvá zelenina, sýr Feta a olivy, dochucený solí, oregánem, olivovým olejem a octem).
Typická jsou však i yemistá (rajčata a papriky plněné rýží, bylinkami, popř. mletým masem), stifádo (dušené telecí, popř. králičí maso s cibulkami v rajčatové omáčce), keftédes (báječně kořeněné karbanátky z mletého masa), pastício (zapečené těstoviny s mletým masem, vše zalité bešamelovou omáčkou).
Z dalších předkrmů třeba dolmádes (vinné listy plněné rýží s koprem nebo rýžomasovou směsí) nebo taramosaláta (pyré z tresčích jiker a strouhanky nebo brambor), z polévek avgolémono (většinou silný kuřecí vývar se šlehaným vejcem a citrónem). Z dezertů ochutnejte například baklavá(s) (velmi sladký moučník z listového těsta, plněného ořechy a medem či sirupem) nebo kadáifi (závitek s ořechy a sirupem, charakteristické jsou tenké vlasce těsta na povrchu).